Το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων συμμετέχει στο Δίκτυο-Σύμπραξη Σχολείων με θέμα «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους»

Το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων συμμετέχει στο Δίκτυο-Σύμπραξη Σχολείων με θέμα «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους», με υπεύθυνη την Δ/ντρια του 5ου ΓΕΛ, Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογο-ιστορικό.
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύμπραξης σχολείων και εκπαιδευτικών με τίτλο «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους». Το πρόγραμμα έρχεται να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες δράσεις του Μουσείου σε αυτή την κατεύθυνση (Μαθητικοί Διαγωνισμοί, Συνέδρια, Ημερίδες).
Σκοπός  να ενισχύσει εκπαιδευτικούς και μαθητές να ασχοληθούν ενεργά με την τοπική ιστορία και ειδικότερα την τοπική εκπαιδευτική ιστορία, να γίνουν «ερευνητές» και να αναδείξουν την ιστορία των σχολείων που εργάζονται και φοιτούν, να μελετήσουν αρχειακό υλικό, να συλλέξουν προφορικές μαρτυρίες, να δημιουργήσουν οπτικοακουστικές εφαρμογές, να διατυπώσουν συμπεράσματα για την εκπαιδευτική ζωή στο παρελθόν, να αφυπνίσουν την εκπαιδευτική μνήμη, να αναστοχαστούν την εκπαιδευτική ζωή στο παρόν μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα εκπονήσουν και να ανοίξουν το σχολείο στην κοινότητα.
Στο πρόγραμμα έχουν δηλώσει συμμετοχή, 450 σχολεία  κάθε τύπου και βαθμίδας (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια κάθε τύπου) από όλη την Ελλάδα, την Ομογένεια καθώς και σχολεία από την Κύπρο.
Η έναρξη του πρώτου επιμορφωτικού κύκλου  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020 (19:00-20:00 μ.μ.) από το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα.
19:00 Χαιρετισμοί:
Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
Δήμητρα Ακριτίδου, Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Θεσσαλονίκης
Γιώτα Σιδερά Χουλιάρα, Διευθύντρια Α/θμιας Εκπαίδευσης Λαμίας
Χαιρετισμός από το 4ο ΠΕΚΕΣ Αττικής, Κώστας Θεριανός
Χαιρετισμός από τον Όμιλο για την Ιστορική Εκπαίδευση/Association of History Education in Greece ΟΙΕΕ/AHEG
19:15
Ενημέρωση για το Δίκτυο, Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή, Διευθύντρια Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
19:30-20:30:Ψηφιακός γραμματισμός και Δημιουργικότητα: Μαθητικοί διαγωνισμοί ψηφιακής και οπτικοακουστικής δημιουργίας.
Εισηγήτρια: Δρ Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη της  Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων
Συντόνισε ο Κώστας Στοφόρος, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας, Συνεργάτης του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Φορείς που συμμετέχουν είναι: Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αντιδημαρχία Παιδείας Δήμου Θεσσαλονίκης
Αντιδημαρχία  Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Ασπροπύργου
Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ
Περιφερειακή Δ/νση Π. & Δ. Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας
Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση/Association of History Education in Greece ΟΙΕΕ/AHEG
4ο ΠΕΚΕΣ Αττικής & Διευθύνσεις Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης:
Διεύθυνση  Εκπαίδευσης Β” Αθήνας
Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης κ.α
Ομάδα Συντονιστικού ΟΠΙ (Ομάδες Προφορικής Ιστορίας)
Φέτος με τον ανασχεδιασμό των επιμορφωτικών δράσεων και με τη δική μας συμμετοχή  το πρόγραμμα και θα τρέξει και θα μας δώσει την ευκαιρία γόνιμης ανταλλαγής και ανατροφοδότησης.
Το πρόγραμμα των επιμορφωτικών συναντήσεων διενεργείται διαδικτυακά.
Οι επιμορφωτικές συναντήσεις κινούνται στις ακόλουθες, εξαιρετικής σημασίας και πληροφοριακού πλούτου θεματικές ενότητες:
1. Αρχιτεκτονική των σχολείων
2. Αρχεία και σχολεία
3. Προφορική ιστορία
4. Ψηφιακή και Οπτικοακουστική Δημιουργία
(Όλο το εκπαιδευτικό υλικό των εισηγήσεων και των επιμορφωτικών  συναντήσεων κατατίθεται στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Τριπόδων 23, Αθήνα Τ: +30 210 325 0341W: www.ekedisy.gr, http://www.ekedisy.gr/…/mousio-scholikis-zois-ke…/)
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης έχει στόχο να είναι ένα ζωντανός και ελκυστικός χώρος στον οποίο όχι μόνο παιδιά αλλά και ενήλικες  μαθαίνουν με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο. Στο διατηρητέο και πανέμορφο κτίριο του Μουσείου οι επισκέπτες  έχουν μια διαφορετική εμπειρία: κατά τη διάρκεια της ξενάγησης , γνωρίζουν όχι μόνο  την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και των σχολικών βιβλίων αλλά  ακούν και την ιστορία της ομορφότερης ίσως περιοχής της Αθήνας, της Πλάκας και της οδού Τριπόδων, του αρχαιότερου δρόμου της αρχαίας Αθήνας.Το Μουσείο ξυπνάει μνήμες, νοσταλγία και συγκίνηση από τα σχολικά μας χρόνια…

Η Δ/ντρια του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων
Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός, Υπεύθυνη του Δικτύου-Σύμπραξης Σχολείων με θέμα «Τα σχολεία αναζητούν την ιστορία τους».

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *