Συμμετοχή του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων σε Διαδικτυακή Εκδήλωση με τίτλο «Εκδήλωση για CERN και Ψηφιακές Δεξιότητες»

Ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δια του Γραφείου Σχ. Δραστηριοτήτων διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης που αφορούσε την «Εκπαίδευση Μαθητών/τριών Γενικού Λυκείου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής – CERN» (Φ16/176169/Δ2/24-122020/ Έγγραφο του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων) στις 3

Φεβρουαρίου 2021. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από το επίσημο κανάλι του Δήμου Τρικκαίων στο You Tube.
Η πρόσκληση που δεχτήκαμε ως 5ο ΓΕΛ Τρικάλων, για συμμετοχή στην ποιοτική αυτή διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα με ομάδα μαθητών μας, η
οποία περιλάμβανε εισηγήσεις και επιστημονικές συζητήσεις, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με ποικίλες
θεματικές θετικών επιστημών (Φυσικής, Η/Υ, Ισχύος, Ηλεκτρικής
ενέργειας, εφαρμογές ηλεκτρονικών, καινοτόμων συστημάτων σε διάφορα επιστημονικά πεδία, ο ρόλος του Cern ως ερευνητικού κέντρου και η σχέση του με την εκπαίδευση, κ.α.)
Οι μαθητές/τριές μας υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό του κ. Κατσίκα Αχιλλέα, Φυσικού του σχολείου μας και Οικονομολόγου, ανταποκρίθηκαν δημιουργικά στις υψηλές απαιτήσεις της ημερίδας και με υπευθυνότητα και συνέπεια στις επιστημονικές τους αναζητήσεις, παραθέτουν ορισμένες από τις εντυπώσεις τους:
«Σήμερα, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, καθίσταται μία ημέρα συνοδευόμενη από μία αξέχαστη εμπειρία. Φαντάζει σχεδόν αδιανόητο κάποιος μαθητής να δύναται να παρακολουθήσει μία τέτοιου είδους εκδήλωση-ημερίδα που σχετίζεται με το κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN. Αδιαμφισβήτητα, το ενδιαφέρον κάθε ακροατή διεγέρθηκε και υποδηλώθηκε ως υπερμέγεθες. Δεν θα μπορούσε να παραληφθούν τα ονόματα των αξιότιμων κυρίων Γαζή, Παπαστεργίου, Μαλάκου οι οποίοι απέπνεαν οξυδέρκεια και κατόρθωσαν να διαπεράσουν κάποιες γνώσεις στους ακροατές σχετικά με τη σωματιδιακή φυσική, καθώς επίσης και του κ. Σουκουλιά όπου αναφέρθηκε στη δημιουργία νέων επαγγελμάτων στα επόμενα έτη που επρόκειτο να ακολουθήσουν. Φυσικά, οι γνώσεις αυτές καθίστανται άκρως απαραίτητες για τους μαθητές ,ένα μέρος από τους οποίους είναι και οι επιστήμονες του μέλλοντος. Προσωπικά μιλώντας, χάρηκα που μου δόθηκε η ευκαιρία να λάβω μέρος στην ημερίδα αυτή και να θέσω μία προσωπική απορία στους εισηγητές, την οποία και μου απάντησαν ο κ.Γαζής και ο κ.Παπαστεργίου. Αυτήν η εμπειρία, τέλος, με βοήθησε να πάω έστω και λίγο παραπέρα τις γνώσεις μου και είναι κάτι που θα το επαναλάμβανα ευχαρίστως!!!»
Ευαγγελία-Ευανθία Ρεντζιλά τμήματος Β2
«Αρχικά θα ήθελα να τονίσω πως παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες όλα τα μέλη προσπάθησαν με νύχια και δόντια να δημιουργήσουν ένα οικείο και φιλικό περιβάλλον όπου μέσα από το σεμινάριο οι μαθητές θα γνωρίσουν και πιθανόν θα αγαπήσουν την φυσική. Οι ομιλητές ήταν άνθρωποι πολλοί αφοσιωμένοι και αρκετά παθιασμένοι θα έλεγε κανείς με επάγγελμα τους και αυτόματα μπορούσαν να εξηγήσουν το καθετί τόσο καλά που ακόμη και αν κάποιος που δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με την φυσική θα καταλάβαινε κάτι από όλα όσα έλεγαν. Επιπλέον αυτό που με εξέπληξε ήταν το πόσα πράγματα έμαθα για την φυσική και γενικά για την δημιουργία του κόσμου . Οι παρουσιάσεις ήταν καλογραμμένες, κατανοητές και οι ομιλητές γνώστες του αντικειμένου. Στο τέλος όμως μας αφιέρωσαν ελάχιστο χρόνο για να λυθούν κάποιες απορίες που μπορεί να είχαν οι μαθητές.
Αυτό όμως που κρατάω εγώ προσωπικά σαν Μαρία είναι το γεγονός πως κατάφερα να μάθω πτυχές της φυσικής ,για την λειτουργία του κόσμου που κάποτε δεν τις φανταζόμουν ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα . Πήρα εφόδια ,συμβουλές από καταξιωμένους ανθρώπους για το πώς να χειριστώ το μέλλον μου .Σαν μαθήτρια αυτού του λυκείου κάνω έκκληση στο συμβούλιο των καθηγητών να προωθούν τους μαθητές να λαμβάνουν μέρος σε τέτοια προγράμματα καθώς πραγματικά είναι πολύ εποικοδομητικά και σου διευρύνουν τον τρόπο σκέψεις σε κάνουν να δεις τον κόσμο με άλλο μάτι… ελπίζω πως με αυτό το σχόλιο θα εμπνεύσω τους συμμαθητές μου να πάρουν μέρος σε τέτοια σεμινάρια στο μέλλον».
Με εκτίμηση
Μαρία Βαρσάνη Α1
«Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση του Cern θα ήθελα να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου για την ξεχωριστή αυτή εμπειρία. Αρχικά δόθηκε η δυνατότητα σε εμένα και τους συμμαθητές μου να ξεναγηθούμε διαδικτυακά στο Cern, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Ευρώπης με έδρα την Ελβετία που μελετά την σωματιδιακή φυσική μέσα από πυρηνικές έρευνες. Περιδιαβαίνοντας τους διαδρόμους του Cern ενημερωθήκαμε για τα επιστημονικά προγράμματα, και για τις εξελίξεις πάνω σε μέχρι τώρα ανίατες ασθένειες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και για το μέλλον της επιστήμης ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ιατρική, η φυσική κλπ. Καταλήγοντας θεωρώ πως ήταν μια πολύτιμη βοήθεια όχι μόνο για να μάθουμε για την εξέλιξη της γνώσης στις θετικές επιστήμες αλλά και να γνωρίσουμε επαγγελματικές διεξόδους που αφορούν εμάς τους μαθητές».
Μπλαντή Αθανασία, μαθήτρια Α’ Τάξης του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων
«Ήταν μεγάλη τιμή να παρακολουθήσω το CERN, ένα άκρως εποικοδομητικό και κατατοπιστικό, για το συνολικό πληθυσμό, συνέδριο. Είναι πάνω από όλα μία μεγάλη ανακούφιση που, σε ένα τόσο αβέβαιο παρόν, είμαστε σε θέση να ονειρευόμαστε και να σχεδιάζουμε ένα τόσο λαμπρό μέλλον. Ευχαριστώ πολύ!»
Καλτσούδα Φωτεινή-Ραφαέλα, μαθήτρια Α’ Τάξης του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων
«Πιστεύω πως η ημερίδα του Cern που παρακολουθήσαμε στις 3 Φλεβάρη ήταν μία πολύ ξεχωριστή εμπειρία για τον κάθε μαθητή από εμάς. Το πρόγραμμα αυτό μας πρόσφερε μία απίστευτη δυνατότητα να μιλήσουμε και να ακούσουμε κάποιους από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες που έχουν συνεργαστεί με αυτό το διάσημο επιστημονικό κέντρο. Οι άνθρωποι αυτοί μας εξήγησαν ποια είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται το Cern αλλά και τι έχει προσφέρει στην επιστήμη και στην κοινωνία με τις έρευνες του. Ακόμα οι ερευνητές αυτοί μας εξήγησαν ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος που αφορούν την επιστήμη και την τεχνολογία. Με αυτόν τον τρόπο μας έκαναν να αναρωτηθούμε με τι θα θέλαμε να ασχοληθούμε και μας παρότρυναν να επιλέξουμε τις επιστήμες γιατί εκεί κρύβετε το μέλλον τόσο το δικό μας όσο και της ανθρωπότητας. Θεωρώ πως αυτή η εμπειρία επηρέασε τόσο εμένα όσο και τους συμμαθητές θετικά και πιθανότατα να άλλαξε και τις σκέψεις μας για το πώς ελπίζουμε να εξελιχθεί το μέλλον μας μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μας στο λύκειο».
Κατσίκα Βασιλεία, μαθήτρια Α’ Τάξης του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων
Θερμά
Συγχαρητήρια
σε όλους τους συντελεστές της πρωτότυπης και ενδιαφέρουσας αυτής ημερίδας και ιδιαίτερα στις μαθήτριες και μαθητές του 5ου ΓΕΛ και τον καθηγητή τους κ. Κατσίκα Αχιλλέα, για την εξαίρετη πρωτοβουλία και συμμετοχή!

Η Δ/ντρια του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων,
Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός

Αγαπητές μαθήτριες,
μπορείτε να δείτε το κείμενό σας για την ενημερωτική εκδήλωση «Cern και ψηφιακές δεξιότητες» στις ακόλουθες ιστοσελίδες-συνδέσμους:

https://www.fatsimare.gr/trikalina-hamperia/2021/02/21/symmetoxi-toy-5oy-gel-trikalon-se-diadiktyaki-ekdilosi-me-titlo-ekdilo

https://blogs.sch.gr/5lyktrik/2021/02/20/symmetochi-toy-5oy-gel-trikalon-se-diadiktyaki-ekdilosi-me-titlo-ekdilosi-gia-cern-kai-psifiakes-dexiotites/

http://www.fresh-education.gr/%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-5%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B5%CE%BB-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9/

https://www.trikalaola.gr/symmetochi-tou-5ou-gel-trikalon-se-diadiktyaki-ekdilosi-me-titlo-ekdilosi-gia-cern-kai-psifiakes-dexiotites/

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *