Μια εξαιρετική ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τη ζωγραφική τέχνη μας έδωσε η Στέγη Τέχνης & Πολιτισμού του Ιδρύματος Λ. Μακρή-Ιατρού της πόλης μας, που επισκεφτήκαμε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου με τους μαθητές του τμήματος Α3. Με τίτλο «Ζωγραφικής Απάνθισμα», η έκθεση αποτελεί ένα πανόραμα της ελληνικής ζωγραφικής, με έργα από ιδιωτικές συλλογές και με καλλιτέχνες από τον 19ο αιώνα έως το σήμερα, οι οποίοι άφησαν και αφήνουν το σημαντικό αποτύπωμά τους στην καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία του τόπου μας: Γύζης, Πανταζής, Παρθένης, Ράλλης, Βολανάκης, Αλταμούρας, Τσαρούχης, Βασιλείου, Μόραλης… αλλά και πιο σύγχρονοι ζωγράφοι, όπως ο Γκολφίνος, ο Πανταλέων, ο Διαμαντόπουλος, η Καστώρη και πολλοί άλλοι… «υποδέχτηκαν» τους μαθητές μας, οι οποίοι περιδιαβήκαν την έκθεση υπό την εξαιρετική καθοδήγηση του κ. Ηλίου Κοτσίρα, του γνωστού Τρικαλινού εικαστικού και χαράκτη.
Ο Κ. Κοτσίρας δεν έκανε μια τυπική ξενάγηση στην έκθεση, δεν παρουσίασε ο ίδιος τους ζωγράφους, τη θεματική τους, τις τεχνικές τους… Αντιθέτως! Με ιδιαίτερα παιδαγωγική και ανοιχτή προσέγγιση, με «μαιευτική» διαδικασία, κάλεσε τους ίδιους τους μαθητές να παρατηρήσουν, να συγκρίνουν, να προσεγγίσουν με τον δικό τους τρόπο τα έργα τέχνης, να τα «γευτούν» και να τα απολαύσουν, να εξοικειωθούν και να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ με αυτά! Και, μετά το 1ο στάδιο της «μέθεξης», τους έδωσε πινακίδες και χρώματα και τους προκάλεσε να ζωγραφίσουν, ο καθένας το δικό του έργο, εμπνεόμενοι από τους πίνακες που τους άγγιζαν περισσότερο!
Μετά τον πρώτο δισταγμό, όλα τα παιδιά επιδόθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον στη βιωματική αυτή δράση, ενώ οι δύο καθηγήτριες-φιλόλογοι που διοργανώσαμε την επίσκεψη (Αναγνώστου Αγγελική και Ρουσουλιώτη Χαρά) είχαμε την ευτυχία να δούμε μια άλλη πλευρά των μαθητών μας, πιο ελεύθερη και δημιουργική!
Τα χαμόγελα ακτινοβολούσαν, τα μάτια σπινθηροβολούσαν, τα έργα ήταν εκφραστικά αλλά και αποκαλυπτικά για τα ταλέντα πολλών, που θα έπρεπε ούτως ή άλλως η παιδεία να αναδεικνύει και να καλλιεργεί… Έστω και με αυτή τη σύντομη επαφή με την τέχνη, όλοι φύγαμε αισθητικά, ψυχικά και πνευματικά αναβαπτισμένοι.
Τα παιδιά μας συνειδητοποίησαν πως στην τέχνη δε μετρά τόσο η τεχνική και η επιδεξιότητα όσο η συναισθηματικός αντίκτυπος που δημιουργείται, η έκφραση και η δημιουργία καθαυτές. Ότι η τέχνη αποτελεί ψυχική τροφή για τους ανθρώπους και βελτιώνει, με τον τρόπο της, τη ζωή την ίδια!
Αναγνώστου Αγγελική, Φιλόλογος
Ρουσουλιώτη Χαρά, Φιλόλογος