2017-2018

  • Αθλητικοί αγώνες και παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο 5ο ΓΕΛ Τρικάλων (24-05-2018)

  • παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ (ΑΜΑΛΙΑ ΗΛΙΑΔΗ)

  • Πολιτιστική περιήγηση στο Βυζαντινό Κάστρο των Τρικάλων

  • Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (ΑΜΑΛΙΑ ΗΛΙΑΔΗ)

  • Το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων στο Πήλιο και στο Βόλο 10-5-2018

 

  • Μέρες οικολογικών δράσεων στο 5ο ΓΕΛ Τρικάλων

  • Ευχαριστήριο από το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων , εκ μέρους και όλων των μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας, ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σουλιώτη Στέφανο, ιδιοκτήτη καταστήματος Χρωμάτων, Καλαμπάκας 22,που με την ευγενική χορηγία του συνέβαλε στην επιτυχή υλοποίηση εικαστικών δράσεων στο πλαίσιο του Πανελλήνιου οικολογικού φεστιβάλ “LetsdoitGreece”. Στο 5οΓΕΛ Τρικάλων ο αύλειος χώρος ζωντάνεψε ακόμη περισσότερο με graffitiκαι επιτοίχια  ζωγραφική, χάρη σ’ αυτή τη γενναιόδωρη προσφορά.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί, με τον αποτελεσματικότερο τρόπο, η μέθεξη των νέων ανθρώπων με όλα τα είδη των εικαστικών τεχνών,  η στενή συνεργασία ανάμεσα στο σχολείο μας και σε παράγοντες της ευρύτερης κοινωνίας, που ο κομβικός τους ρόλος τους καθιστά αλληλέγγυους στην εκπαιδευτική διαδικασία, μας ενδυναμώνει στο δύσκολο έργο μας. Τέτοιοι συμπαραστάτες χαρίζουν στη σχολική κοινότητα αυτό που, ενίοτε, λείπει: την αίσθηση της ενότητας και της συλλογικότητας με την αγορά εργασίας.

Για το 5ο  ΓΕΛ Τρικάλων
Η Διευθύντρια

Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός

  • Ευχαριστήριο από το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων , εκ μέρους και όλων των μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας, ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σουλιώτη Στέφανο, ιδιοκτήτη καταστήματος Χρωμάτων, Καλαμπάκας 22, που με την ευγενική χορηγία του συνέβαλε στην επιτυχή υλοποίηση εικαστικών δράσεων στο πλαίσιο του Πανελλήνιου οικολογικού φεστιβάλ “Let’ s do it Greece”. Στο 5ο ΓΕΛ Τρικάλων ο αύλειος χώρος ζωντάνεψε ακόμη περισσότερο με graffiti και επιτοίχια ζωγραφική, χάρη σ’ αυτή τη γενναιόδωρη προσφορά.
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί, με τον αποτελεσματικότερο τρόπο, η μέθεξη των νέων ανθρώπων με όλα τα είδη των εικαστικών τεχνών, η στενή συνεργασία ανάμεσα στο σχολείο μας και σε παράγοντες της ευρύτερης κοινωνίας, που ο κομβικός τους ρόλος τους καθιστά αλληλέγγυους στην εκπαιδευτική διαδικασία, μας ενδυναμώνει στο δύσκολο έργο μας. Τέτοιοι συμπαραστάτες χαρίζουν στη σχολική κοινότητα αυτό που, ενίοτε, λείπει: την αίσθηση της ενότητας και της συλλογικότητας με την αγορά εργασίας.
Για το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων
Η Διευθύντρια
Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός

  • Εκπαιδευτική Επίσκεψη του 5ουΓΕΛ Τρικάλων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης μας

Την 26η Απριλίου 2018,ημέρα Πέμπτη, μαθητές & μαθήτριες του 5ουΓΕΛ Τρικάλων (και συγκεκριμένα των τμημάτων Α1 & Β2) με συνοδούς καθηγητές τηνκ. Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογο και τον κ. Γεωργόπουλο Ιωάννη, φυσικής αγωγής, πραγματοποίησαν ενημερωτική, εκπαιδευτική επίσκεψη  στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων  για παρουσίαση και επίδειξη στους μαθητές των δυνατοτήτων της Πυροσβεστικής  και εξοικείωσή τους με το αντικείμενό της.

Το σχολείο είναι ένας χώρος παροχής Παιδείας και εκπαίδευσης. Εκτός, όμως, από τον πρωτεύοντα αυτόν στόχο, κύριο μέλημα των εκπαιδευτικών είναι η ασφάλειά του. Στους χώρους του σχολείου διαβιούν για αρκετές ώρες ημερησίως πολλοί μαθητές, στους οποίους γίνεται ενημέρωση για την διαχείριση έκτακτων αναγκών, όπως σεισμικού κινδύνου, πυρκαγιάς κ.ά. Μέσα από την γνώση των κινδύνων που τους περιβάλλει, γίνονται ιδιαίτερα ικανοί να διαχειριστούν και να αποφύγουν, πιθανούς τραυματισμούς. Η επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε αυτόν ακριβώς τον στόχο, αφού είναι η κατεξοχήν εξειδικευμένη υπηρεσία για παροχή εκπαίδευσης πυροπροστασίας, μέσα από πρωτοποριακά προγράμματα και συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού της, που σκοπό έχουν τη διατήρηση της ασφάλειας, την πρόληψη, την υποστήριξη της αυτοφροντίδας και τη διαμόρφωση ατομικής υπευθυνότητας για το υπέρτατο αγαθό, την υγεία του ανθρώπου.

Μαθαίνοντας,  λοιπόν, την πόλη και τις υπηρεσίες της, αποκομίσαμε μια  πραγματικά μοναδική  εμπειρία κοντά σε ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας σε κάθε δύσκολη στιγμή και προστατεύουν το περιβάλλον, τις ζωές και τις περιουσίες μας. Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στους χώρους της υπηρεσίας, έμαθαν για τις πυρκαγιές και τους κινδύνους από αυτές, για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση φωτιάς και τον τρόπο που μπορεί κάποιος να επικοινωνεί με την Πυροσβεστική, όταν υπάρχει ανάγκη. Επίσης είδαμε των εξοπλισμό των πυροσβεστών και τα οχήματά τους. Οι  μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να δουν τον τρόπο που δουλεύουν οι πυροσβέστες στις δύσκολες συνθήκες. Τα μέλη της ομάδας μας ενημερώθηκαν τόσο για τα τεχνικά μέσα πυρόσβεσης όσο και για τους τρόπους αντιμετώπισης πυρκαγιών. Συνειδητοποίησαν την επικινδυνότητα του λειτουργήματος του Πυροσβέστη και τη μεγάλη προσφορά του στην ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές και οι μαθητές & μαθήτριες του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τον Διοικητή και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Τρικάλων για την ευγενική φιλοξενία και την άρτια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημέρωση που μας παρείχαν και να ευχηθούμε να συνεχίσουν με ασφάλεια το πολύτιμο έργο τους.

Αμαλία Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 5ουΓΕΛ Τρικάλων

  • Πολιτιστική περιήγηση στο Βαρούσι από το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων

  • Η οικολογική οργάνωση «Αρκτούρος»στο 5ο ΓΕΛ Τρικάλων

  • Το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων στη BEE FACTOR

Στις 20 Μαρτίου το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην εταιρεία BEE FACTOR στα πλαίσια του Ευρωπαικού προγράμματος Erasmus+ με θέμα “Λιγότερα χημικά στη ζωή μας” με ιδιαίτερη έμφαση και εστίαση-προσοχή στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου και την επιστροφή του στα φυσικά προϊόντα.
Η εταιρεία Bee Factor προέρχεται απο μια οικογένεια μελισσοκόμων που δραστηριοποιούνται στη μελισσοκομία από το 2009 και διαθέτουν περίπου 500 μελισσοσμήνη. Τον Μάρτιο του 2016 δημιουργήθηκε η ιδέα παρασκευής φυσικών καλλυντικών με βάση τα μελισσοκομικά παράγωγα όπως κερί μέλισσας , βασιλικό πολτό , πρόπολη , μέλι κ.λ.π. ).
 Χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες ίδιας παραγωγής ξεκίνησαν ένα σύγχρονο εργαστήριο παρασκευής φυσικών καλλυντικών, όπου ύστερα από εκτενή μελέτη βοτανολογίας δημιούργησαν εξειδικευμένα 100% φυσικά καλλυντικά χωρίς προσθήκη χημικών και συντηρητικών για την θεραπεία δερματικών παθήσεων
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας ενημέρωσαν την εκπαιδευτική ομάδα με μικρές εισηγήσεις, διαλογική συζήτηση, ερωταποκρίσεις και μικρό βίντεο για την παραγωγή του μελιού, αυτής της γλυκιάς, ρευστής, θρεπτικής ουσίας που παράγουν οι μέλισσες, την απόλυτα φυσική μέθοδο εκτροφής μελισσών και την επεξεργασία του μελιού και των παραγώγων του χωρίς χημικά.
Ενημερωθήκαμε επισταμένως για τα είδη μελιού, τη μεγάλη θρεπτική αξία του και τα παράγωγα προϊόντα όπως τα φυσικά, οικολογικά καλλυντικά.
Οι μαθητές απέκτησαν γνώση επί τόπου με μελέτη της κυψέλης και της κερήθρας και περιηγήθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον στην έκθεση των προϊόντων του μελιού.
Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους της Bee Factor για την ουσιαστική συμβολή τους στην προσπάθειά μας για υγιεινή διατροφή και έναν φυσικότερο τρόπο ζωής.

Οι Υπεύθυνες καθηγήτριες, Καραθανάση Σταματία (ΠΕ06) & Ηλιάδη Αμαλία, (ΠΕ02)
Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων

  • To 5o ΓΕΛ Τρικάλων στο Ναύπλιο, στο Άργος και στην Κόρινθο!



  • To 5o ΓΕΛ Τρικάλων στο Γυάλινο Κόσμο!

  • Συμμετοχή στους ΣΤ΄ Διαλυκειακούς Ρητορικούς Αγώνες

  • Το μουσείο Κυκλαδικής τέχνης ταξιδεύει στο 5ο Λύκειο Τρικάλων

  • Πενθήμερη εκπαιδευτική εκδρομή του  5ου ΓΕΛ Τρικάλων στην Κρήτη, στο πλαίσιο του προγράμματος«ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

  • Εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ” Λυκείου στη ΣΜΥ Τρικάλων με συνοδούς καθηγητές τους: Μουζακιάρη Γ., Γεωργόπουλο Ι., Καραθανάση Στ., Μπουρλιάκα Θ.
  • Επίσκεψη του Γ3 στο Κουρσούμ Τζαμί, στο δίδυμο οθωμανικό λουτρό και στο Μουσείο Τσιτσάνη

Μέσα στα πλαίσια της ενότητας «Ελληνικά μνημεία, τέχνη και πολιτισμός» του μαθήματος της Έκθεσης Γ’ Λυκείου, το τμήμα Γ3 του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων επισκέφθηκε το Κουρσούμ Τζαμί, το δίδυμο οθωμανικό λουτρό και τις παλιές φυλακές Τρικάλων (νυν Μουσείο Τσιτσάνη), την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018.

Με την ξενάγηση από τους υπεύθυνους φύλαξης των μνημείων και τη μουσειολόγο Εύη Παπαϊωάννου, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το σημαντικό οθωμανικό μνημείο του τόπου μας, το επιβλητικό τέμενος του Οσμάν Σαχ, και να φανταστούμε τη ζωή των λουτρών και τη σημασία τους στην κοινωνική και θρησκευτική ζωή των ανθρώπων της εποχής εκείνης.

Οι μαθητές μας γνώρισαν έναν κόσμο διαφορετικό, και μπόρεσαν να δουν τα συμπληρωματικά στον ελληνικό πολιτισμό στοιχεία…

Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Τσιτσάνη, πληροφορηθήκαμε την ιστορία του (ως πρώην φυλακών) και πραγματικά μείναμε εντυπωσιασμένοι από την εξαίρετη ανακατασκευή του σε χώρο τέχνης και πολιτισμού της πόλης μας. Γνωρίσαμε την ιστορία του Β. Τσιτσάνη και των άλλων μεγάλων Τρικαλινών δημιουργών στον χώρο της μουσικής και της στιχουργικής και ακούσαμε υπέροχα ρεμπέτικα τραγούδια που μας έφεραν τον απόηχο μιας άλλης εποχής.

Τέλος, ακολουθήσαμε το «Μονοπάτι των Αγγέλων», την ονειρική έκθεση ζωγραφικής που φιλοξενείται στον χώρο με έργα της ζωγράφου Αγγελικής Κούρκουλου, και ταξιδέψαμε σε κόσμους ουράνιους, υπερβατικούς, μέσα σε μια έκρηξη χρωμάτων και αρμονίας.

Ο απολογισμός ήταν ιδιαίτερα θετικός: με τη βιωματική αυτή γνώση που απέκτησαν οι μαθητές μας, συνειδητοποίησαν πως το παρελθόν δεν είναι «νεκρό» αλλά μπορεί να μπει στη ζωή μας και να χρησιμοποιηθεί (μέσω της ανάδειξης και της χρήσης των μνημείων) με ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο.

Ερχόμενοι σε επαφή με τα μνημεία, με την ομορφιά που έχουν αυτά και με το περιβάλλον της πόλης στο οποίο βρίσκονται, καλλιεργούν τα αισθητικά τους κριτήρια… Μαθαίνουν να εκτιμούν την αξία τους, να απολαμβάνουν την παρουσία τους, να τα συνδέουν με τη ζωή του παρόντος αλλά και με τη δημιουργία του μέλλοντος….
Η βιωματική σχέση που αναπτύσσεται, τους βοηθά να κατανοήσουν και να αφομοιώσουν τον πολιτισμό μας στις διάφορες εκφάνσεις του.

Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε και τα στοιχεία που μας εντυπώθηκαν από την περιήγηση και την ξενάγηση, μας άφησαν μια πλούσια αίσθηση, ξεφεύγοντας από τη θεωρητική προσέγγιση του σχολικού συστήματος…

Οι συνοδοί καθηγητές: Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός /Διευθύντρια και Αγγελική Αναγνώστου, φιλόλογος-Ζωγράφος
καθώς και οι μαθητές, ευχαριστούν το προσωπικό του Μουσείου για
την πολύτιμη μορφωτική εμπειρία που γενναιόδωρα μας προσέφερε!

Αγγελική Αναγνώστου, Φιλόλογος του 5ου Γενικού
Λυκείου

  • Το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων στο Μύλο Ματσόπουλο-«Μύλο των Ξωτικών»

 

  • Εκπαιδευτική εκδρομή Β’ Λυκείου στην Θεσσαλονίκη

  • Eπίσκεψη στο ΚΠΕ Περτουλίου-Τρικκαίων

Το 5ο ΓΕΛ στο ΚΠΕ Περτουλίου-Τρικκαίων, στο λόφο του Προφήτη Ηλία ενημερώθηκε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την Παρασκευή 15-12-2017 στο πλαίσιο ημερήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος που διενεργήθηκε από την παιδαγωγική του ομάδα και τους υπεύθυνους καθηγητές και συνοδούς της εκπαιδευτικής μετακίνησης κ.κ. Γραδούλα Αλεξάνδρα, μηχανικό ΑΣΕΤΕΜ  και Ηλιάδη Αμαλία, Φιλόλογο-Ιστορικό και Δ/ντρια του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων.

Το κλιμάκιο μαθητών/τριών που ενεπλάκη και συμμετείχε στην βιωματική ,εκπαιδευτική διαδικασία προερχόταν από την Α’ Λυκείου και εκπαιδεύτηκε μέσω θεωρίας,  διαμεσολαβημένης παρουσίασης, διαδραστικών ψηφιακών παιχνιδιών, πειραμάτων στο εργαστήρι και της μεθόδου των στοχευμένων ερωταποκρίσεων  στις πολλαπλές δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας που μας παρέχει η προσπάθεια μείωσης του οικολογικού μας αποτυπώματος και της υπερκαταναλωτικής μας τάσης.

Τα οφέλη για τους μαθητές/τριες υπήρξαν πολλά και διαφορετικής υφής και κλίμακας γιατί  οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, εκτεταμένες ή σύντομες χρονικά, είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Έχουν σχέση και με τη μάθηση και με την ψυχαγωγία των μαθητών. Με τη μάθηση, γιατί προσφέρουν τη δυνατότητα στους μαθητές να επισκεφτούν και να γνωρίσουν μέρη με μορφωτική αξία, και με την ψυχαγωγία, γιατί τους δίνουν την ευκαιρία να ξεφύγουν, έστω για λίγο, από τις απαιτήσεις και την ένταση του καθημερινού σχολικού προγράμματος και να έρθουν σε επαφή με τη φύση και με δημιουργήματα του τεχνικού και πνευματικού πολιτισμού του ανθρώπου που προσφέρουν γνώση, αισθητική απόλαυση και νοητική, πνευματική- ψυχική ευχαρίστηση.

 

  • Το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων στην ταινία «Καζαντζάκης»

  • Εργασία δοκιμιακού λόγου-αφιέρωμα στον σπουδαίο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη (εκπονήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού πολιτιστικού προγράμματος: <<Λογοτεχνικό εργαστήρι: Ο βίος και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Μια αστραπή η ζωή μας,  μα προλαβαίνουμε>>

Συντονίστρια Αμαλία Ηλιάδη.

Φιλόλογος-Ιστορικός, Δ/ντρια του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων

  • Θεατροπαιδαγωγική Δράση για το σεβασμό στη διαφορετικότητα στο 5ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων

  • Επίσκεψη στο Μύλο Ματσόπουλου – Θεατρική Παράσταση

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει.