2022-2023

«5ο ΓΕΛ Τρικάλων: Εκδήλωση Φιλαναγνωσίας»

Αναγνώστου Αγγελική, Φιλόλογος του 5ου ΓΕΛ

Μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση έλαβε χώρα στο σχολείο μας, το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων, την Τετάρτη 10/5/2023. Μέσα στα πλαίσια των δράσεων για προώθηση της φιλαναγνωσίας των μαθητών μας και με την ευκαιρία της ανασυγκρότησης της σχολικής μας βιβλιοθήκης, προσκαλέσαμε την εξαιρετική φιλόλογο και συγγραφέα Ευαγγελία Μινάρδου……..Δείτε ολόκληρο το κείμενο

 

«Οι αρχαιολογικές και ιστορικές φωτογραφίες ως εκπαιδευτικό υλικό, με αφορμή μια μαθητική περιήγηση στο χώρο και το χρόνο»

Αµαλία Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων.

Τα έντυπα που σχεδιάζονται από τα ελληνικά αρχαιολογικά μουσεία και διατίθενται στο μαθητικό κοινό κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών τους δράσεων αποτελούν διδακτικά μέσα, τα οποία εντάσσονται –όπως όλα τα διδακτικά μέσα– σε ένα σύνθετο κοινωνικό, ιδεολογικό και επιστημονικό πλαίσιο που επιτρέπει τη διερεύνησή τους από πολλές και διαφορετικές οπτικές…….Δείτε ολόκληρο το κείμενο

 

«Το 5ο ΓΕΛ Τρικάλων στον γοητευτικό αρχαιολογικό χώρο των Φθιωτίδων Θηβών και στην πόλη του Βόλου»

Αµαλία Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων.

Ο νομός Μαγνησίας εμπεριέχει πλήθος ιστορικών και αρχαιολογικών θέσεων που η γνωριμία μαζί τους μεγαλώνει την ιστορική αυτοσυνειδησία των μαθητών/τριών . Έτσι ,με την ενθαρρυντική παρουσία συνοδών καθηγητών που χαίρονται την εκδρομική εμπειρία με τους μαθητές τους, γι αυτό και επιλέγουν να την αποκτούν, την κ. Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογο-ιστορικό και τον κ. Μουζακιάρη Γεώργιο, φιλόλογο, οι μαθητές/τριές μας, της Β’ Λυκείου, την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023, είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν βιωματικά μια χρονική περίοδο που ξεκινά από την παλαιοχριστιανική εποχή και φθάνει ίσαμε το σήμερα……Δείτε ολόκληρο το κείμενο

 

«Πολιτιστική περιήγηση στο Βυζαντινό Κάστρο και στην παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι των Τρικάλων»

Αµαλία Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων.
Δείτε το άρθρο

«Πολιτιστική περιήγηση στο Βυζαντινό Κάστρο και στην παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι των Τρικάλων”

«Ελληνικές καστροπολιτείες που σε ταξιδεύουν στο χρόνο”

“Συνάντηση με το παρελθόν”
Κωνσταντίνος Φατούρας, μαθητής Β’ Λυκείου 5ου ΓΕΛ Τρικάλων

 

«Η απονομή μεταλλίων και αναμνηστικών διπλωμάτων στη νικήτρια ομάδα ποδοσφαίρου αγοριών!»

Η απονομή κυπέλλου στο 5ο ΓΕΛ Τρικάλων και απονομή μεταλλίων και αναμνηστικών διπλωμάτων στη νικήτρια ομάδα ποδοσφαίρου αγοριών!
Ημέρα Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023, στο 5ο ΓΕΛ Τρικάλων, μετά την εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 1821, γιορτάσαμε περίτρανα , ως σχολική κοινότητα, την μεγάλη νίκη, στον τελικό ποδοσφαίρου Λυκείων Ν. Τρικάλων, της ομάδας μας των αγοριών, πρωταθλήτριας Σχολικού Έτους 2023!
Τιμήσαμε τους νικηφόρους παίκτες της με απονομή κυπέλλου, μεταλλίων και αναμνηστικών διπλωμάτων.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας, παίκτες και κοινό-κερκίδα, που με ζήλο, ζωντάνια και κοσμιότητα ανέδειξαν το «ευ αγωνίζεσθαι» σε υπέρτατη αξία του Λυκείου μας, του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων!
Επίσης θερμά συγχαρητήρια αξίζουν, αναμφίβολα, στους προπονητές τους, συναδέλφους οι οποίοι υποστήριξαν την προσπάθεια αυτή, αναλαμβάνοντας με τόλμη την πρωτοβουλία ενίσχυσής της, Μουζακιάρη Γεώργο, φιλόλογο και Γεωργόπουλο Ιωάννη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής του σχολείου μας.
Ως εκπρόσωπος της σχολικής κοινότητας του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων, εκφράζω την άφατη χαρά μας για την νίκη της ομάδας μας, την μεγάλη ικανοποίησή μας για την ευόδωση των συστηματικών προσπαθειών της και τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες προς τους άξιους παίκτες μας και τους αξιόλογους προπονητές τους!
Το δημοκρατικό και συμπεριληπτικό σχολείο, που αποδέχεται και τιμά τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία, που ευαισθητοποιεί και προωθεί την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στις διαπροσωπικές σχέσεις, που εστιάζει στην ηθική και ανθρωπιστική διάσταση της παιδείας, στην καλλιέργεια του σεβασμού, της ενσυναίσθησης, της αλληλεγγύης και της συμμετοχικότητας, και όχι μόνο στα μαθησιακά αποτελέσματα, πιστεύει εμπράκτως και στις αξίες του γνήσιου αθλητισμού.
Στον αξιακό χαρακτήρα του σχολείου πρέπει να κατατείνουν οι προσπάθειες όλων μας, πολιτείας, κοινωνίας, οικογένειας, γιατί μόνο αυτός μπορεί να διασφαλίσει την ανάπτυξη της
αυτοεκτίμησης και την προαγωγή των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων των παιδιών μας.
Αμαλία Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Διευθύντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων.

 

«5o ΓΕΛ Τρικάλων: Μια ζωντανή και συγκινητική εορτή αφιερωμένη στο Μεγαλείο του 1821!»

5ο ΓΕΛ Τρικάλων: Μια εξαιρετικά ζωντανή και συγκινητική εορτή αφιερωμένη στο Μεγαλείο του 1821 διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στο 5ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023.
Η Επέτειος της Μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης αισθητοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο από μαθητές και μαθήτριες με υπεύθυνη συντονίστρια τη φιλόλογο κ. Τσιοκάνου Φωτεινή. Μέσα από λογοτεχνικά κείμενα, ποιητικές εικόνες, αισθητικές περιηγήσεις, αφηγήσεις, ποιήματα, τραγούδια και αξέχαστες, παλιές μελωδίες ζωντάνεψαν μπροστά μας, μεθεκτικά και βαθυστόχαστα ο ανθρωπισμός, ο ηρωισμός και η μοναδικότητα της περιόδου της επανάστασης. Όλα τα δομικά στοιχεία της γιορτής μας μετέφεραν την ατμόσφαιρα των ηρωικών, σκληρών , πέτρινων μα συνάμα αναστάσιμων εκείνων χρόνων που το Ελληνικό Έθνος επανερχόταν, μετά από απουσία αιώνων, στο προσκήνιο της Ιστορίας. Όπως ο στρατηγός Μακρυγιάννης, επιμένοντας στο «είμαστε στο εμείς», εμφατικά τονίζει τη σημασία της συνεργασίας, έτσι και οι αξιέπαινοι συντελεστές της γιορτής μας απέδειξαν πως η συντονισμένη και αρμονική «συνέργεια» επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αμαλία Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Διευθύντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

 

«ΤΟ 5o ΓΕΛ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ»

Για 2η συνεχή χρονιά το 5ο ΓΕΛ συμμετέχει στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Μαθηματικών που θα διενεργηθεί στις 5 και 6 Απριλίου 2023. Συγκεκριμένα, μια ομάδα μαθητών της Β΄ Λυκείου, υπό την καθοδήγηση του Μαθηματικού κ. Πατέρα Ιωάννη, πραγματοποίησε την εργασία με τίτλο «Τύπος Επίλυσης Εξισώσεων 3ου Βαθμού» . Για προβολή της εργασίας πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο.
https://www.youtube.com/watch?v=Zrfe3ZJuNHo
Το Φεστιβάλ υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Επιστημών και Τεχνών (Ε.ΚΕ.ΤΕ) σε συνεργασία με την ομάδα υποστήριξης του e-class του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας , Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων.

Η Διευθύντρια

ΗΛΙΑΔΗ ΑΜΑΛΙΑ

 

«5ο ΓΕΛ Τρικάλων – Αμαλία Ηλιάδη: Κείμενα μαθητών για τους σχολικούς αγώνες ποδοσφαίρου»

 

Κείμενα μαθητών

 

«Ενίσχυση Φιλαναγνωσίας: παρουσιάσεις βιβλίων στην Σχολική Βιβλιοθήκη του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων»

Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων.

Δείτε το άρθρο

 

«Επιστολές φιλαναγνωσίας»

5ο ΓΕΛ Τρικάλων-Σχολικό Έτος 2022-2023.
Εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης σχολείων και ερευνητικών πρωτοβουλιών. Α’ Τάξη (Α1, Α2), Β’ Τάξη (Β1, Β2)-Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πολιτισμού & Λόγου-Δράση Φιλαναγνωσίας: «Επιστολές φιλαναγνωσίας»
Διδάσκουσα Καθηγήτρια: Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων
ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «Η σημασία-αξία της Φιλαναγνωσίας και η συμβολή της σχολικής βιβλιοθήκης στη διεύρυνσή της»
Ως εισαγωγή στο θέμα μας λειτούργησαν τρία κομβικά ερωτήματα Φιλαναγνωσίας που τέθηκαν στους μαθητές/τριές μας και οι σταχυολογημένες απαντήσεις τους: «Εκτιμάτε την λογοτεχνία και, αν ναι, για ποιους λόγους; Ποια η σημασία της Φιλαναγνωσίας στη ζωή σας; Τι είδους πλεονεκτήματα νομίζετε ότι μπορεί να σας προσφέρει;»
Γράψε μια επιστολή την οποία θα αποστείλεις με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην Φιλόλογό σου της Έκφρασης- Έκθεσης , στην οποία θα της παρουσιάζεις και παράλληλα θα της συστήνεις ένα βιβλίο που διάβασες στη διάρκεια του καλοκαιριού, το οποίο σε εντυπωσίασε.
(Οι μαθητές εξηγούν ποιο από τα βιβλία-κείμενα που διάβασαν οι ίδιοι τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση και γιατί)
Η χρησιμότητα της πνευματικής αναζήτησης και του ελεύθερου στοχασμού ήταν και παραμένει η εξής: να ολοκληρωθεί η μάθηση ενός παιδιού με στόχο αυτό με τη σειρά του να μάθει να σκέφτεται.
Εμπνεόμενοι από εικόνες και σχετικά κείμενα και διαπνεόμενοι από δημιουργικότητα και ερευνητική διάθεση, οι μαθητές και οι μαθήτριές μου διατύπωσαν τις σκέψεις, τις απόψεις, τις αντιλήψεις τους για το θέμα.
Ακολουθούν σταχυολογημένα Κείμενα μαθητών/τριών- εκπαιδευτικό υλικό που προέκυψε από την πραγμάτευση του θέματος:
Υπεύθυνη-διδάσκουσα καθηγήτρια:
Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-ιστορικός (ΠΕ02), Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων
Δράση Φιλαναγνωσίας 2022-23
https://en.calameo.com/books/004625396e8d53fceda03
https://blogs.sch.gr/5lyktrik/
https://blogs.sch.gr/5lyktrik/2023/02/01/ekpaideytiko-programma-politismoy-amp-amp-logoy-drasi-filanagnosias-epistoles-filanagnosias-didaskoysa-kathigitria-amalia-k-iliadi-filologos-istorikos-d-ntria-5oy-gel-trikalon/

 

««Η απόλαυση της ανάγνωσης στην Σχολική Βιβλιοθήκη του 5ουΓΕΛΤρικάλων»»

Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων.

Δείτε το άρθρο
 

 

«ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΡΠΑ»

<ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΓΙΑ ΚΑΡΠΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 5ου ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΚΑΡΠΑ

 

«Εναλλακτικά μαθήματα Φιλοσοφίας στην σχολική βιβλιοθήκη του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων, μέσα από την παρουσίαση βιβλίων»

Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός, Δ/ντρια 5ου ΓΕΛ Τρικάλων.

Άρθρο για το εναλλακτικό μάθημα

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει.