Η ιστορία της πόλης μας

(Στην αρχαία και τη Βυζαντινή εποχή)

Τα Τρίκαλα είναι μια σύγχρονη πόλη, με 51.862 κατοίκους. Κατέχει την τρίτη θέση από άποψη πολιτιστικής και οικονομικής δραστηριότητας ανάμεσα στις θεσσαλικές πόλεις. Είναι χτισμένη στη ΒΔ άκρη του Θεσσαλικού κάμπου, κοντά στις υπώρειες των Χασίων και διασχίζεται από το Ληθαίο ποταμό. Βρίσκεται στο μέσο της πεδιάδας, στη θέση της αρχαίας πόλης Τρίκκης. Είναι πόλη με σύγχρονο σχετικά ρυμοτομικό σχέδιο στο κέντρο της, με καλούς δρόμους, πλατείες και πάρκα.Τα Τρίκαλα είναι το εμπορικό και μεταποιητικό κέντρο των αγροτικών προϊόντων του νομού Τρικάλων.

Η αρχαία ονομασία της πόλεως μας είναι Τρίκκη. Η Τρίκκη ήταν μια πανέμορφη νύμφη, κόρη του ποταμού Ληθαίου εκ της οποίας πήρε και το όνομα η πόλη που δημιουργήθηκε στις όχθες του. Εδώ βρήκε από τους πανάρχαιους χρόνους την επιστημονική της έκφραση η ιατρική. Η επιστήμη της Ιατρικής προσωποποιήθηκε στη θεότητα του Ασκληπιού. Αυτό δεν είναι τυχαίο αν αναλογιστούμε ότι ο Δευκαλίων ήταν υιός του Προμηθέως, ο οποίος Προμηθεύς σύμφωνα με τον Αισχύλο στην τραγωδία «Προμηθεύς Δεσμώτης», ήταν εκείνος που δίδαξε την ιατρική τέχνη στους ανθρώπους. Όλες οι εκφάνσεις της ιατρικής προσωποποιούνται στα οικογενειακά πρόσωπα του Ασκληπιού, δηλαδή η γυναίκα του η Ηπιόνη δηλώνει τον κατευνασμό των πόνων(ήπιος), οι κόρες του Υγεία συμβολίζει την υγεία, η Ιασώ την ιατρική περίθαλψη, η Πανάκεια τη φαρμακευτική αγωγή. Ο υιός του Τελεσφόρος συμβολίζει την καλή έκφραση της θεραπείας και η άλλη κόρη του η Αίγλη συμβολίζει την ανάρρωση. Από τον Ασκληπιό της αρχαίας Τρίκκης η λατρεία του Ασκληπιού διαδόθηκε σε όλο τον γνωστό αρχαίο κόσμο. Δύο περίφημοι Τρικκαίοι Ασκληπιάδες ήταν ο Μαχάων και ο Ποδαλείριος, οι οποίοι ήταν και οι αρχίατροι του τρωικού πολέμου όταν η Τρίκκη, όπως αναφέρει ο Όμηρος, έλαβε μέρος στον πόλεμο με τριάντα πλοία και μάλιστα , όπως αναφέρει ο Βιργίλιος στην Αινειάδα, ο Μαχάων ήταν ο πρώτος που κατέβηκε από τον Δούρειο Ίππο και πάτησε το πόδι του στη Τροία.Πάντα, δια μέσου των αιώνων, η Τρίκκη ήταν ένα ακμαιότατο εμπορικό κέντρο λόγω και της ιδιάζουσας γεωγραφικής θέσεως λόγω του ότι αποτελεί κομβικό σημείο που συνδέει τη δυτική με την κεντρική Ελλάδα. Πλήθος αρχαίων οικισμών είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου, καθώς και στα πεδινά του νομού (Φαλώρεια, Πρίνος, Πιαλεία, Φιλύρα, Πελινναίον). Ο χώρος αυτός κατοικήθηκε όπως μαρτυρούν και τα ευρήματα του σπηλαίου της Θεόπετρας τουλάχιστον 70 με 100 χιλιάδες χρόνια πρίν και ήταν σημείο αναφοράς της πλούσιας μυθολογικής μας ιστορίας, γιατί εδώ έλαβαν χώρα οι γιγαντομαχίες, οι τιτανομαχίες και ήταν επίσης η γενέτειρα και κατοικία των θεών. Το όνομα Τρίκαλα εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 12 αι. μ.Χ. επί Άννης Κομνηνής και προέρχεται κατά μία εκδοχή από το λατινικό LA TRIKKA με μετάθεση αργότερα του LA στο τέλος.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε τον σύνδεσμο του Δήμου Τρικκαίων https://www.trikalacity.gr ή τον σύνδεσμο https://el.wikipedia.org/wiki/Τρίκαλα

Τα σχόλια έχουν κλείσει.